Jesteś tutaj: Start » Balsamka ogórkowata

Balsamka ogórkowata

Balsamka ogórkowata (Momordica Carantia) jest znana pod różnymi nazwami: Momordica charantia, przepękla lub balsamka ogórkowata, albo gorzki melon. Należy do pnączy z rodziny dyniowatych. Li Shizhen, jeden z największych lekarzy i przyrodników XVI-wiecznych Chin, tak scharakteryzował ją w swym słynnym kompendium medycznym: Ma ona gorzki smak, jest nietrująca, wypędza złe duchy, łagodzi zmęczenie oraz znakomicie rozjaśnia umysł

W warunkach naturalnych rośnie w tropiku. Na szeroką skale uprawiana jest w Afryce wschodniej, w Azji, Karaibach oraz w Ameryce Południowej. W naszym klimacie z powodzeniem można ją uprawiać w szklarni lub tunelu foliowym. Owoce balsamki początkowo są barwy jasnozielonej, a następnie w miarę dojrzewania stają się pomarańczowożółte. Ze względu na gorzki smak, mogą być spożywane po odpowiedniej obróbce. Wartość użytkową posiadają również młode liście i pędy, które w postaci suszonej stanowią dodatek do wielu potraw

 

bals1.JPG

Balsamka i jej zielone owoce, w okresie optymalnym do spożycia

 

Balsamka to jednoroczne jednopienne pnącze o masywnej łodydze, w górnej części silnie się rozkrzewia i potrafi "opanować" i obrosnąć wszystko czego potrafią się złapać jej czepne pędy. Jak już wspomniałem balsamkę z powodzeniem można uprawiać pod osłonami, jednak jeśli dysponujemy słonecznym i dobrze osłoniętym od wiatrów  stanowiskiem możemy także uprawiać ją w gruncie. Balsamka posiada wysokie wymagania cieplne podobnie jak inne dyniowate.

 

bals2.JPG

Nasiona balsamki

 

Balsamkę rozmnażamy z nasion poprzez zrobienie rozsady, podobnie jak pomidory czy paprykę. Sadzonki w fazie 3-4 liści po "zimnych ogrodnikach" przesadzamy na miejsce stałe. Optymalna temperatura wzrostu balsamki to 24-28 st.C. Pnącze to preferuje gleby żyzne, próchniczne lekko wilgotne. W czasie uprawy nie wymaga specjalnych zabiegów, choć bywa narażone na choroby jak wszystkie dyniowate. Przesadzone sadzonki balsamki początkowo rosną wolno, może to wpływ niskich majowo-czerwcowych temperatur. W pełni lata szczególnie pod osłonami dzienne przyrosty pędów to 10-15 cm. Początkowo pędy należy przywiązywać do podpór, gdy balsamka zaczyna kwitnąć i wytwarza pędy czepne radzi sobie już sama. W czasie kwitnięcia i owocowania należy raz dziennie rośliny obficie podlewać.

 

bals3.JPG

Owoce balsamki w fazie dojrzewania

 

bals4.JPG

Dojrzałem owoce widoczne "wypadające" nasiona

 

Balsamka to owoc, który w Indiach spożywa się w kuchni jako dodatek do potraw i sosów. Balsamka wspomaga regulację poziomu cukru we krwi oraz wspomaga całościowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Zawiera gurmarin, polipeptyd podobny budową do bydlęcej insuliny. Karela zawiera głównie lecytyny, charantyny i momordycyny. Stwierdzono, że lecytyny mają znaczące działanie regulujące gospodarkę lipidową.

 

bals5.jpg

 

Owoce i liście balsamki zawierają alkaloidy, glukozydy i olejki aromatyczne. Liście, owoce i ich wyciągi mają terapeutyczne właściwości i stosowane są w medycynie ajurwedyjskiej. Są bogate w najważniejsze witaminy i minerały, szczególnie W witaminy:A, B1, B2, C i żelazo. Regularne zażywanie Kareli zapobiega nadciśnieniu tętniczemu.

 

bals6.jpg

 

Balsamka jest szczególnie polecany osobom odchudzającym się oraz diabetykom. Wspomaga walkę o piękną sylwetkę. Reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga trawienie. W Indiach jest stosowany na gorączkę i kamienie nerkowe.

Balsamka przyczynia się do ochrony organizmu przed wirusami szczególnie grypy i opryszczki. Wspiera rozwój interferonu oraz aktywnych komórek tzw. naturalnych zabójców, które chronią organizm przed nowotworami. Momordica zawiera antyoksydanty, które wspierają walkę ze starzeniem komórek. Dostarcza do organizmu glikogen, który odpowiada za wzrost mięśni i wydolność fizyczną. Jest to szczególnie ważne dla sportowców.

 

WSKAZANIA I DZIAŁANIE
- wspomaga działanie układu oddechowego;
- antidotum w zatruciu alkoholem(na wątrobę uszkodzoną przez alkohol);
- działanie przeciwgorączkowe,moczopędne i oczyszczające;
- wspomaga przy bólach reumatycznych;
- reguluje poziom cukru we krwi;
- wspomaga układ krążenia.

  

 

Aktualizacja 30 10 2024