Jesteś tutaj: Start » Marek Kucmerka

Marek Kucmerka

Marek Kucmerka (Sium Sisarum)
 
Marek kucmerka (Sium sisarum), zwany potocznie cukrowymi korzonkami, jest wieloletnią rośliną z rodziny selerowatych. Nie wiadomo skąd pochodzi – z dostępnych źródeł że wynika, że pierwotnie rósł w Zachodniej Europie i Euroazji. W stanie dzikim rzadko spotykany, występujące w środowisku naturalnym kucmerki to zdziczałe rośliny pochodzące z pradawnych upraw.
Marek Kucmerka to jedno z czterech pradawnych Polskich warzyw do których zaliczamy także pasternak, łopian, oraz dziką marchew. Kucmerka uprawiano od czasów starożytnych, aż w roku 1548 kiedy to sprowadzono do Europy ziemniaka dającego znacznie większy plon i łatwego w uprawie. Jego nazwa łacińska (Sium) wywodzi się z celtyckiego słowa siu oznaczającego wodę. Kucmerek to bylina idealnie nadająca się do uprawy przy naszym kapryśnym lecie, jest także ekstremalnie mrozoodporny. Przy uprawie użytkowej należy ją traktować jako roślinę jednoroczna gdyż taka posiada najsmaczniejsze "korzonki", szczególnie gdy się je zbierze po pierwszych przymrozkach. Korzenie z starszych roślin są trochę łykowate.
 
mar1.jpg

Kwitnący Marek Kucmerka

Marek to bylina dorastająca w [pierwszym roku od wysiania do 80-100cm, a w kolejnych latach nawet 150-180cm. Łodyga wzniesiona dęta przy podstawie jaśniejsza z czasem jej kolor przechodzi aż do czerwieni. Łodyga silnie się rozkrzewia, pokryta pierzastodzielnymi liści, zwieńczona białymi baldachowatymi kwiatami, o przyjemnym miodowym zapachu. Część podziemna tworzą liczne podłużne korzenie-bulwy. Bulwy są lekko słodkie o niespotykanym smaku i aromacie. Smak ich to mieszanka marchwi i pasternaku z wyraźnie odczuwalna orzechową nutą.
mar2.jpg
 
Marek Kucmerka nie jest wymagający rośnie w każdych warunkach, śmiało o nim można napisać że jest wręcz roślina ruderalną, cokolwiek by to znaczyło. Uprawiając go na smaczne korzenie należy jednak trochę zadbać i odpowiednio przygotować podłoże. Preferuje stanowisko słoneczne, podłoże musi być stale wilgotne, lekkie bogate w próchnicę, głęboko !! spulchnione. Spełnienie tych warunków jest gwarancją że wytworzy odpowiednio duży i głęboki system korzeniowy, a pozyskane korzenie będą smaczne.

mar3.jpg

Nasiona Marka Kucmerka

Marka podobnie jak wszystkie selerowate rozmnażamy poprzez wysiew nasion. Z własnych doświadczeń kilku letniej uprawy tej rośliny wynika, że nasiona stosunkowo szybko tracą siłę kiełkowania i najlepiej jest je wysiać późną jesienią tak by przeleżały w ziemi do wiosny (naturalna stratyfikacja), albo wczesna wiosną po 2-3 miesięcznej zimnej stratyfikacji (mokry piasek lodówka). Nasiona wysiewamy do większego pojemnika powierzchniowo i lekko uklepujemy. Nasiona wymagają dostępu światła i stale wilgotnego podłoża, dlatego częste je zraszamy, możemy także pojemnik przykryć szyba, co zmniejszy szybkość parowania. Pierwsze siewki pojawiają się dość późno po kilku tygodniach, a nieraz jeszcze później.

marek_1.jpg

Siewki Kucmerka

Siewki w fazie 2-3 liści przesadzamy do doniczek, a gdy okrzepną i podrosną (początek lata) wysadzamy na miejsce stałe. Przy sadzaniu większej ilości, należy zachować odpowiedni rozstaw tak by na jeden metr kw. przypadało 4-6 roślin. W sieci mona spotka opisy prób rozmnażania poprzez wiosenny podział karpy korzeniowej. Jak już pisałem marek jest łatwy w uprawie nie wymaga specjalnej troski, za wyjątkiem częstego podlewania. W sezonie letnim Marki możemy 2-3 krotnie zasilić nawozami organicznymi. Nie imają się go choroby, a straty powodować mogą jedynie nornice i karczowniki które uwielbiają słodkie „korzonki”.
 

mar5.jpg

Sadzonki doniczka P8

mar6.jpg

Jadalny korzeń

Aktualizacja 11 12 2022