Pysznogłówka kropkowana
Pysznogłówka Kropkowana (Monarda.L)
Pysznogłówka kropkowana – rodzaj bylina należącej do rodziny jasnowatych Jest kolejną po jeżówce purpurowej rośliną, która przywędrowała do naszych ogrodów z prerii Ameryki Północnej.
Pysznogłówka kropkowana to aromatyczna roślina o krzaczastym pokroju. wyrasta do 0,8m metra wysokości. Jak sama jej nazwa wskazuje, zachwyca atrakcyjnymi kwiatami umieszczonymi na końcach pędów kwiatowych. Barwa kwiatów może być czerwona, różowa, fioletowa lub biała. Kwiaty pojawiają się już pod koniec czerwca i kwitną przez całe lato, aż do sierpnia-września. Kwitnienie można przedłużyć, usuwając przekwitające kwiatostany i wtedy może kwitnąć nawet do października. Miododajne kwiaty pysznogłówki są naturalnym magnesem wabiącym pszczoły i motyle.
Pysznogłówka jest łatwa w uprawie. Dobrze rośnie w typowej ziemi ogrodowej, stanowisko słoneczne, dobrze tez toleruje chwilowe braki w podlewaniu. Pysznogłówkę siejemy jesienią wprost do gruntu, tak by nasiona przeszły naturalna stratyfikacje. Wysiew wiosenny jest możliwy, ale wymaga 2-3 tygodniowej stratyfikacji zimnej w lodówce. Nasiona wysiewamy płytko do większego pojemnika, a gdy pokażą się 2-3 listki pikujemy do małych doniczek. Gdy sadzonki okrzepną i dobrze rozbudowują system korzeniowy możemy je przesadzić na miejsce stałe.
Pysznogłówka należy do ziół typu cząber (Satureja), macierzanka i tymianek (Thymus). Smakowita jest nie tylko jej nazwa, ale również kwiaty i liście, które wykorzystuje się do ozdabiania sałatek, aromatyzowania win i nalewek. Z suszonych liści parzy się herbatki. Liście pysznogłówki mają też zastosowanie kulinarne - używane są do herbat ziołowych m.in. herbaty earl grey i sałatek warzywnych i owocowych. Napar z pysznogłówki wzmacnia i relaksuje. Można zaparzać zmieszane razem liście i kwiaty. Pysznogłówka działa także żółciopędnie, hamuje rozwój bakterii i grzybów. Pysznogłówka to także cenna roślina miododajna o wydajności 300-350kg/h